Quantcast
Channel: Μελισσοκομικα Φυτα
Viewing all 42 articles
Browse latest View live

Λάμιο το Πορφυρό (Lamium purpureum)

0
0


Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών(όπως και το θυμάρι , η ρίγανη κ.α) Τα άνθη του έχουν χρώμα μωβ . Ανθίζει από αρχές Φεβρουαρίου ως και Απρίλιο σε μεγάλους πληθυσμούς και έχει μέτρια επισκεψιμότητα από τις μέλισσες . Είναι φυτό βοηθητικό για τη μελισσοκομία και όχι κύριο . Προσφέρει κυρίως γύρη χρώματος πορτοκαλοκόκκινου .

Luffa-Λούφα (κολοκύθα)

0
0
Μελισσοκομικό φυτό… και όχι μόνο….
Μονοετές φυτό-αναρριχώμενο.

Ανθίζει από τέλος Μάη έως και τα μέσα Νοέμβρη, πλούσιο σε νέκταρ αλλά και γύρη
Στο μικρό στάδιο και στο μεγαλύτερο του καρπού, γίνονται πολύ καλά μαγειρεμένα και τηγανιτά.

Στο τελευταίο στάδιο (του καρπού) όταν ωρίμαση τα κόβουμε και ξεφλουδίζουμε
τον φλοιό.
Είναι πλέον σφουγγάρι
Καθαρίζει πολύ καλά τα ανοξείδωτα σκεύη. Αν θέλουμε το περνάμε από λεύκανση για ποιο όμορφο προϊόν (σε χλώριο)
Επίσης έχει άριστα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και απολέπιση σώματος.

Μελισσόχορτο

0
0
Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό ,όχι όμως για την γύρη η το νέκταρ του αλλά για την χρησημότητά του στην έλξη αφεσμών.



Λίγα φύλα τριμμένα  μέσα στην παγίδα αφεσμών είναι αρκετά για την έλξη του .
Τα άνθη του λιγοστά αλλά σε όμορφο κόκκινο χρώμα εμφανίζονται στα μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου.

Λυγαριές (δένδρα της Σάμου)

0
0
Για το συγκεκριμένο φυτό υπάρχει και άλλη ανάρτηση στο blog. Αλλά εδώ πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση. Οι λυγαριές των παρακάτω φωτογραφιών δεν είναι θάμνοι αλλά δένδρα, και βρίσκονται στο Ηραίο της Σάμου. 






Δεν έχω δει ποτέ μου λυγαριά ως δένδρο και δεν γνωρίζω αν πρόκειται για άλλη ράτσα ή είναι απλές λυγαριές που τις άφησαν να μεγαλώσουν πολλά χρόνια. Γνωρίζει κανείς;

Οι φωτογραφίες πάρθηκαν από την Ηλέκτρα Βαλάση
http://stipsi-electra.blogspot.com

Λαψάνα ή Σινάπι (Sinapis)

0
0
Το σινάπι (επιστημονική ονομασία Sinapis) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, μονοετές, ποώδες φυτό που ανήκει στη τάξη των Καππαρωδών και στην οικογένεια των Κραμβοειδών.

Ανθίζει τον Ιανουάριο και η ανθοφορία του μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Αυτοφύεται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχει διάφορα υποείδη. Συχνά συγχέεται με την Βρούβα με την οποία μοιάζει πάρα πολύ, αλλά ξεχωρίζει αμέσως από τα μυτερά φύλα του. Τα άνθη του είναι κίτρινα με τέσσερα φύλα.
Δίνει γύρη χρώματος κίτρινου - πορτοκαλί.


Άνθος Λαψάνας

Τα φύλα της Λαψάνας είναι μυτερά. Από αυτό μπορούμε εύκολα να την ξεχωρίσουμε από την Βρούβα,
της οποίας τα φύλα είναι στρογγυλεμένα.

Λιβάδι με Λαψάνα


 Περισσότερα

Ανοιξιάτικο Ρείκι ή Ασπρόρεικο

0
0

Το Ανοιξιάτικο Ρείκι (white heather/tree heath=Erica arborea) είναι αγγειόσπερμο, αυτοφυές αειθαλές θάμνος (με ένα τυπικό ύψος περί του 1-4m με πολυάριθμα μικρά άσπρα –κρεμ λουλουδάκια) ανήκει στην οικογένεια των Ερεικιδών (Ericacaea) του γένους Ερείκης (Erica). Το φυτό αυτό προτιμά όξινα εδάφη.







Το ανοιξιάτικο ρείκι είναι ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα με εντυπωσιακή ανθοφορία, ανθεκτική στις βροχές. Προσφέρει νέκταρ και γύρη σε μεγάλες ποσότητες (άσπρη-κρέμ σε χρώμα) για την ανάπτυξη του μελισσιού και για πρώιμους τρυγητούς.



Ανθίζει από μέσα-τέλη Φεβρουαρίου (παραθαλάσσια- ζεστά μέρη) μέχρι και τον Μάιο σε κάποια σημεία(ορεινά μέρη). Διεγείρει το μελίσσι για ωοτοκία δηλαδή ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό λόγο της γύρης που προσφέρει. Αν έχει διάρκεια η ανθοφορία του και έχει ρίξει πολλές βροχές το φθινόπωρο και το επιτρέψει και ο καιρός την ώρα της ανθοφορίας δίνει αρκετό νέκταρ και αν περισσεύει στο μελίσσι μπορούμε να χτίσουμε και νέες κηρήθρες.




Πολλές φορές οι μελισσοκόμοι ενοχλούνται από το μπλοκάρισμα των πλαισίων από γύρη του ασπρόρεικο γιατί δεν αφήνει χώρο για γόνο και μέλι και έτσι για να ξεμπλοκάρει το μελίσσι τοποθετούν γυρεοπαγίδες.




Το μέλι της ρεικιάς είναι γλυκό σε γεύση και αρωματικό έχει κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα, πλούσιο σε θρεπτική αξία για τον άνθρωπο αλλά έχει μόνο ένα μειονέκτημα! Κρυσταλλώνει αρκετά γρήγορα σε διάστημα ενός μηνός και λιγότερο.

Δενδρολίβανος Έρπων

0
0
Φυτό μεγάλης σπουδαιότητος για την μελισσοκομία.
Φτάνει σε ύψος μέχρι 3 μέτρα ,διακοσμεί φράκτες και κήπους
και προτιμά πλούσια εδάφη χωρίς πολύ υγρασία.
Ανθίζει νωρίς την άνοιξη και παραμένει ανθισμένος επί 8-9  μήνες.
Με ήπιο και υγρό καιρό δίνει γύρη και νέκταρ όταν σπανίζουν από άλλα φυτά.


Αμυγδαλιά

0
0
Ανθίζει το χειμώνα (Ιανουάριο,Φεβρουάριο) και είναι σπουδαία πηγή γύρης για τα μελίσσια την εποχή αυτή που ξεκινούν την δημιουργία γόνου και ανανέωση του πληθυσμού. Ακόμα δίνει νέκταρ αλλά πολλές φορές την άνοιξη δίνει και μελίτωμα. Δυστυχώς τις χρονιές που έχουμε κρύο χειμώνα δεν είναι δυνατόν οι μέλισσες να εκμεταλλευτούν την ανθοφορία της. 

Φωτο από "tzoumerka's bees"




WWF - Η Ώρα της Γης

Κορομηλιά - Prunus divaricata

0
0
Φυλλοβόλο δένδρο με λευκά άνθη την άνοιξη (Απρίλιος) πριν την έκπτυξη των φύλλων. Το καλοκαίρι έχει εδώδιμους καρπούς, τα κορόμηλα. Φυτεύεται σε οπωρώνες, δενδροστοιχίες αλλά και μεμονωμένα.
Πολλαπλασιάζεται κυρίως με εμβόλια.

Φυτρώνει σε μεγάλη ποικιλία υψομέτρων. Δίνει νέκταρ αλλά κυρίως γύρη και βοηθά στην ανάπτυξη των μελισσών. 



Κορομηλιά μαζί με  Έλατο.

Άσπρες νυφούλες δίπλα στα Έλατα.




Globularia Alypum "Στουρέκι"

0
0
Άγνωστο φυτό. (βρέθηκε ... Globularia Alypum)
   Έλαβα από μελισσοκόμο ένα email που με ρωτάει ποιο είναι το εικονιζόμενο φυτό. Υπάρχει άφθονο στην περιοχή του (δεν γνωρίζω ακόμα ποιά είναι αυτή) και παρατήρησε ότι οι μέλισσες το δούλευαν καλά.
Μήπως το αναγνωρίζει κάποιος αναγνώστης;


Globularia Alypum  "Στουρέκι".  Φωτογραφία Παντελής Παρασκευάς.


Globularia Alypum  "Στουρέκι".  Φωτογραφία Παντελής Παρασκευάς.

Vicia Cracca (Αγριόβικος - Καβαλαριά)

0
0




Δίνει νέκταρ σε μεγάλες ποσότητες και ανθίζει στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου αναλόγως με τον καιρό. Αν ποτιστεί από αρκετές βροχές μπορεί να δίνει συνεχώς επί ένα μήνα. Αναπτύσσει πολύ τα μελίσσια. Φυτρώνει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Άγριο Τριφύλλι (Μελίλωτος ο Λευκός)

0
0
Αυτοφυές σε όλη την Ευρώπη. Ανθίζει την άνοιξη και δίνει αρκετό νέκταρ. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Συνήθως θα τον βρούμε όπου υπάρχει και Αγριόβικος





Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum )

0
0
Μεγάλη οικογένεια φυτών. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ
Το μέλι του κρυσταλλώνει γρήγορα.



Κιχώριο – Chichorium Intybus

0
0
Πολυετής πόα που ανθίζει το καλοκαίρι από Ιούλιο ως και Σεπτέμβρη σε πεδινές και ορεινές – ημιορεινές περιοχές. Τα φύλα του τρώγονται βρασμένα και η ρίζα του γίνεται ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα του καφέ αν καβουρδιστεί. 


Κιχώριο σε ορεινή περιοχή.
Δίνει Νέκταρ και γύρη, αν και οι ποσότητες του νέκταρος είναι μικρές. Η γύρη του είναι σχεδόν λευκού χρώματος. Χαρακτηριστικό του είναι τα γαλάζια λουλουδάκια με τις τετραγωνισμένες άκρες.
Το μέλι του είναι κίτρινο και πικρίζει ελαφρά.

Ηλιοτρόπιο _ Heliotropium Europaeum

0
0
Ηλιοτρόπιο, μπαμπακίτης, αγριομπαμπακιά, αγριοσουσαμιά, λιοστρόφι. 

Ηλιοτρόπιο _ Heliotropium Europaeum

Το φυτό σε πρώιμο στάδιο με λίγα άνθη.



Τα άνθη βγαίνουν σε δύο σειρές.


Το Ηλιοτρόπιο σε πλήρη ανάπτυξη τον Αύγουστο.
 Μονοετής πόα που ανθίζει ανάλογα την χρονιά, την περιοχή και το υψόμετρο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Φτάνει τα 35 εκ. ύψος και δίνει νέκταρ. Θα το δείτε φυτρωμένο σε όλη την Ελλάδα, από τις πεδιάδες μέχρι και τις ημιορεινές περιοχές. 

Aρκουδόβατος (Smilax Aspera)

0
0
Αναρριχώμενο φυτό που μοιάζει με είδος κισσού. Αυτοφύεται σε δάση, μέσα σε υγρές ρεματιές με πυκνή βλάστηση. Αναρριχάται κυρίως σε κορμούς δένδρων και τους "ντύνει". Ανθίζει (ανάλογα το υψόμετρο και την χρονιά) από τα μέσα Αυγούστου ως και τα μέσα Νοεμβρίου και δίνει νέκταρ και γύρη. Ιδιαίτερα η γύρη του είναι σωτήρια εκείνη την εποχή για τα μελίσσια που βρίσκονται στα πευκοδάση (που ως γνωστό τα μελίσσια αδυνατίζουν επικίνδυνα), γιατί βοηθά στην εκτροφή νέου γόνου.

Έχει "ντύσει" έναν φράχτη.

Έχει "ντύσει" έναν κορμό πεύκου.

Μπουμπούκια και άνθη.

Προσέξτε το σχήμα των φύλλων.



Κουμαριά - Arbutus Officinalis - Arbutus Unedo

0
0
Άνθη και φύλα κουμαριάς

Θάμνος αειθαλής υψηλής μελισσοκομικής σημασίας. Ανθίζει τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και δίνει γύρη και νέκταρ. Την εποχή εκείνη οι μέλισσες ανασυντάσσονται και προετοιμάζονται για ξεχειμώνιασμα, και η γύρη της κουμαριάς βοηθά στην εκτροφή του τελευταίου γόνου. Χρειάζεται προσοχή γιατί αν τα μελίσσια βάλουν μεγάλες ποσότητες νέκταρος της κουμαριάς και αμέσως η θερμοκρασία πέσει λόγω εποχής, τότε υπάρχει πιθανότητα το νέκταρ να μην προλάβει να αποβάλει την περίσσεια υγρασία του και να ξινίσει, δημιουργώντας στις μέλισσες διάρροια.

Αυτοφύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το μέλι της είναι  πολύ δυναμωτικό για ανθρώπους και μελίσσια, αφήνει όμως στο στόμα μιά υπόπικρη γεύση για αυτό και δεν αρέσει στον καταναλωτή.  Συνήθως ο μελισσοκόμος το αφήνει μέσα στην κυψέλη για τροφή των μελισσιών.

Χαρακτηριστικός καρπός κουμαριάς
Οι καρποί της τρώγονται και από αυτούς βγαίνει μυρωδάτο τσίπουρο.

Ταξιανθία κουμαριάς

Ταξιανθία της Κουμαριάς
Τα άνθη της έχουν ελαφριά χροιά πράσινου ή ροζέ χρώματος.

Ανθισμένη Κουμαριά
Είναι το μόνο δένδρο που γνωρίζω να έχει την ίδια εποχή άνθη και καρπούς ταυτόχρονα.

Γλυστροκουμαριά - Arbutus andrachne

0
0


 

Τα είδη του γένους Arbutusμπορούν να εντοπιστούν σε όλη την νότια Μεσόγειο και τη Βόρεια Αμερική . Η γλυστροκουμαριά είναι συγγενές είδος με το  είδος A. unedo(κουμαριά). Συχνά συγχέεται με το υβρίδιο (A.andrachnoides) που προκύπτει απο την ένωσή της με τοΑ. unedo. Όταν είναι σε θαμνώδη μορφή αναπτύσσεται σε ύψος έως 4 μέτρα, ωστόσο όμως υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε δένδρο που να ξεπερνάει και τα 12 μέτρα σε ύψος . Ο καφέ φλοιός της σταδιακά ξεκολλά και αφήνει πίσω του έναν τέλειο, λείο φλοιό που ποικίλει σε χρώμα από βαθύ κόκκινο έως έντονο κίτρινο. Τα φύλλα της είναι ελλειπτικά σε σχήμα και το χρώμα τους είναι έντονο γυαλιστερό πράσινο στην πάνω επιφάνεια και απαλό πράσινο από κάτω. Οι κόκκινοι καρποί που παράγει είναι μικρότεροι και πιο σκληροί από αυτών του Arbutusunedo . Τα άνθη που παράγει είναι από λευκά μέχρι και κιτρινοπράσινα και έχουν καμπανοειδές σχήμα .

 

Είναι αειθαλές δένδρο, οπότε κρατάει τα φύλλα του καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο και τα σπέρματά του ωριμάζουν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και αυτογονιμοποιούνται, ενώ επικονιάζεται και με τη βοήθεια μελισσών .

Απαντάται σε χαμηλά ή μέτρια υψώματα  και προτιμά ασβεστόλιθους και πηριγενείς βράχους. Η γλυστροκουμαριά αναπτύσσεται άριστα σε όξινα ή ουδέτερα αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά αποστραγγισμένο και απαιτεί ελάχιστο έως καθόλου νερό από βροχοπτώσεις κάθε χρόνο. Το δένδρο δεν είναι ανεκτικό στη σκιά γι’αυτό και δεν μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από πυκνούς θόλους που σχηματίζουν ψηλότερα δένδρα .

Καρποί της γλυστροκουμαριάς

Απαντάται σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών του Αιγαίου . Αναπτύσσεται επίσης και στην ανατολική Μεσόγειο (Τουρκία, Αλβανία, Κριμαϊκός κόλπος, Λίβανο και βόρειο Ιράκ).

Ο χαρακτηριστικός κορμός της γλυστροκουμαριάς τον Οκτώβρη πρίν κοκκινίσει.

Μετάφραση περιγραφης από τη Νατάσα Παλαιογεώργου (2009)


Ο χαρακτηριστικός κορμός της γλυστροκουμαριάς τον Νοέμβριο αφού έχει κοκκινίσει. 

Γκορτσιά (Pyrus spinosa)

0
0


Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε Αγριοαχλαδιά. Οι καρποί του μοιάζουν με μικρά αχλαδάκια, είναι εδώδιμοι αλλά στυφοί. Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 30 διαφορετικά είδη φυτών (όπως και την γνωστή Pyrus amygdaliformis), από χαμηλούς θάμνους μέχρι και δένδρα.

 

Ξεκινά την ανθοφορία της ανάλογα το υψόμετρο περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου συμπληρώνοντας έτσι την ανθοφορία της Αμυγδαλιάς. Παρέχει στα μελίσσια νέκταρ και γύρη που αυτή την εποχή είναι αναγκαία για την ανάπτυξή τους.


 
Viewing all 42 articles
Browse latest View live




Latest Images